Főzzünk együtt a szabadban!

Épp most vettél kertes házat vagy már régóta kertes házban laksz, és ha jön a jó idő, egy nagy kerti sütögetést terveztek a családdal?

Esetleg az ismerőseidet, barátaidat is áthívnád? Mi most segítünk abban, hogyan főzzél ízletes és laktató ételt annak függvényében, hogy éppen milyen grillsütőd van. Vagy ha pont most készülsz venni egyet, segítünk eldönteni, melyik étel elkészítéséhez milyen típusú grillsütő a legmegfelelőbb. Összeszedtünk néhány receptet, amik nagy segítségedre lehetnek a választásban. Szemezgess bátran belőlük!

1. Elektromos grillek

Az elektromos grillsütők különösen nagy népszerűségnek örvendenek a háziasszonyok és házi urak körében. Mint azt a neve is mutatja, az elektromos grillsütők „fűtőanyaga” nem a szén, hanem az áram.  De mitől is válik olyan vonzóvá egy elektromos grillsütő? Az ehhez hasonló készülékeket általában rozsdamentes acélból készítik. A rács odaégés elleni réteggel van lefedve, csakúgy, mint a Tefal edények esetében. Ennek köszönhetően az elektromos grillen sütött ételeket szinte teljes egészében olajmentesen lehet elkészíteni. Ezek a fogások nemcsak finomak és jó illatúak, de alacsony kalória tartalmúak is. Az elektromos grillsütők másik előnye a készülékek könnyű használhatósága. Még a témában teljesen járatlan ember számára is gyerekjátéknak tűnhet az elektromos grillek igénybevétele. Bármit is főzzél, akár húst, akár zöldséget, akár halat, minden rendkívül étvágygerjesztő és zamatos lesz!

1.1 Kontakt grill

Kolbász olasz zöldséggel

Hozzávalók:

  • marha darált hús – 200 gramm
  • vöröshagyma – 1 fej
  • zöldség – bazsalikom, kapor, petrezselyem, menta, oregánó
  • fűszerek – bors, só

Elkészítés:

Vágjuk fel apróra a hagymát és keverjük össze a darált hússal (a hús egy kicsit legyen zsíros, így a kolbász darabkák szaftosabbak lesznek). Ezután adjuk hozzá az apróra vágott zöldséget, sót, borsot (ízlés szerint), ezt követően pedig hagyjuk állni egy pár percig. Formáljuk meg a kolbász darabokat és fűzzük rá a nyársra. Melegítsük elő a kontaktgrillt 200°C-on, kenjük meg olajjal és rakjuk rá a nyársra fűzött kolbász darabkákat. Süssük meg őket jó alaposan, 3–4 oldalon is. Néhány perc elteltével már élvezhetjük is a finom, ízletes ebédet vagy éppen vacsorát.

1.2 Raclette grill

Kolbászos raclette

Hozzávalók:

  • félig füstölt kolbász – 150 gramm
  • sajt – 200 gramm
  • zöldhagyma
  • közönséges paprika – 2 db
  • kovászos uborka – 1-2 db

Elkészítés:

Készítsük elő a paprikát a grillen, vegyük le róla a bőrkét és vágjuk fel nem túl nagy darabokra a kolbásszal együtt. Az előkészített hozzávalókat rakosgassuk szét a kis serpenyő-tepsiken, szórjuk meg sajtdarabkákkal és süssük meg.

1.3 Asztali grill

Zöldséges csirkemell fóliába csavarva

Hozzávalók:

  • bőr nélküli csirkemell – 4 db
  • nem túl nagy paradicsom – 200 gramm
  • kukorica – 2 torzsa
  • fokhagyma – 2 gerezd
  • olívaolaj – 4 teáskanál
  • teavaj – 2 teáskanál
  • só – ízlés szerint
  • őrölt fekete bors – ízlés szerint
  • bazsalikom – néhány ág

Elkészítés:

Készítsünk elő négy nagy fólialapot. Minden egyes fólialapra tegyünk egy csirkemellet, fél paradicsomszeleteket, kukoricamagokat és a vékonyra vágott fokhagymát. Öntsük le olívaolajjal és rakjunk a tetejére egy kis darab teavajat. Majd ízesítsük sóval és borssal. Tekerjük a fóliába úgy, hogy az teljesen elfedje a csirkét és a zöldségeket. Rakjuk őket a rácsra és hagyjuk sütni 20–30 percen keresztül. Végül díszítsük bazsalikomlevelekkel.

1.4 Elektromos serpenyő

Palacsinta

Hozzávalók (kb. 25 palacsintához):

  • liszt – 250 gramm
  • élesztő – 30 gramm
  • cukor – 1 teáskanál
  • só – 2 teáskanál
  • tejföl – 2 teáskanál
  • tej – 300 ml
  • tisztított vaj – 2 teáskanál

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztet és a sót, melegítsünk fel egy edényben 100 ml tejet, majd adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele a friss élesztőt, az egészet jó alaposan keverjük össze, majd takarjuk le egy fedővel és hagyjuk állni 5–6 percet. Válasszuk szét a tojássárgáját és a fehérjét, ezt követően pedig keverjük össze a sárgáját a megmaradt tejjel, a tisztított vajjal és a tejföllel, adjuk hozzá a lisztből és élesztőből készült keveréket, keverjük össze, takarjuk le egy fedővel, majd hagyjuk állni egy órát. Verjük fel mixerrel a tojásfehérjét, majd óvatosan adjuk hozzá a tésztához. Dugjuk be a csatlakozóba az elektromos serpenyőt, melegítsük fel 125°С-ig és – ne túl erősen – kenjük be a tetejét vajjal. Egy kanál segítségével rakjuk ki a tésztát az izzó felületre, lehetőleg nem túl nagy adagokban. Süssük őket 3–3 percig mindkét oldalukon.

1.5 Indukciós főzőlap

Gulyásleves marhahússal

Hozzávalók:

  • marhahús – 700 gramm
  • sárgarépa – 1 db
  • vöröshagyma – 1 db
  • paradicsom sűrítmény
  • fűszerek
  • liszt – 2 teáskanál
  • só – ízlés szerint

Elkészítés:

Hámozzuk meg a répát és a hagymát, majd vágjuk fel. Öntsük a serpenyőre a növényi olajt, és süssük a zöldségeket 160°С-on egészen addig, amíg meg nem jelenik rajtuk egy nagyon vékony aranybarna réteg. Ugyanennyi fokon süssük 5–6 percig a paradicsom sűrítményt is. Vágjuk fel a marhahúst csíkokra, süssük 150°С-on 10–15 percig, majd adjuk hozzá a megsült zöldségeket és a paradicsom sűrítményt is, ezt követően pedig hagyjuk párolódni az egészet 300 watton 40–50 percig. 5–10 perccel azelőtt, hogy elkészülne, adjunk hozzá ½ pohár vízben feloldott lisztet, keverjük össze, hogy sűrű lé keletkezzen. A kész ételt szórjuk meg egy kis zölddel és már tálalhatjuk is.

2. Faszenes grill

Az izzó szénnek köszönhetően a faszenes grill egyszerű grillsütőként működik, amely hőt sugárzik. A grillsütőkkel ellentétben azonban a faszenes grilleknek van egy lecsukható fedelük, amely alapvetően megváltoztatja a faszenes grillek tulajdonságait. Így például a faszenes grilleken időjárástól függetlenül bármikor elkészíthetjük kedvenc fogásunkat. A faszenes grillek képesek sütőként is működni, sokáig megőrizni a magas hőfokot, spórolni a szénnel, s végül, de nem utolsó sorban bármely ételt egyenletesen és gyorsan (akár 2–3 órával hamarabb) megsütni. Az elektromos grillsütővel ellentétben a faszenes grillt nem kell bedugni a csatlakozóba, így bármikor és bárhol használható. A faszenes grill tisztítása némileg nehezebb, mint más típusoké, de a sütőnek ezt a hátrányát, nem fogod megérezni, ha jó minőségű grillt veszel, például kerámiagrillt, amelyiken nem ég oda az ételmaradék.

2.1 Kerti grill

“Elnöki” saslik

Hozzávalók:

  • sertéshús – 1 kg
  • vöröshagyma – 1 kg
  • só – 1 teáskanál
  • növényi olaj – ½ pohár
  • ivóvíz

Elkészítés:

Először pucoljuk meg a hagymát. Daraboljuk fel a húst. Ezt követően daráljuk le egy húsdarálóban. Ha tökéletesen szeretnénk elkészíteni, szűrjük át a hús levét egy gézen keresztül. Fogjunk egy lábast vagy egy edényt a tetejével együtt és az aljára rakjunk egy hagymaréteget, majd egy húsréteget, majd ismételten egy hagymaréteget, majd ismételten egy húsréteget és így tovább. Az utolsó réteg legyen vastag hagymaréteg. Fedjük le egy fedővel és rakjuk be a hűtőbe egy napra. Egy órával a saslik elkészítése előtt vegyük ki a hűtőből és jó alaposan tisztítsuk meg a hagymától. Sózzuk meg ízlés szerint és öntsünk a húsra növényi olajat. Öt percen keresztül „gyúrjuk” bele a húsba a növényi olajat úgy, ahogyan a tésztát szoktuk gyúrni. Szúrjuk fel a nyársra a szálakhoz képest hosszant és nem keresztbe, hogy a hús ne égjen oda. Végezetül süssük meg, közben néha locsoljuk meg egy kis vízzel. 

3. Gázgrill

Pótolhatatlan segítséget jelenthet a konyhában a gázgrill. Segítségével nemcsak finom, de egészséges és változatos ételeket készíthetünk. Az érdekes receptek valódi lehetőséget adnak számunkra, hogy teljes mértékben megmutathassuk a bennünk rejlő konyhaművészt és bátran kísérletezgessünk a fogásokkal. Ha kevés tapasztalatunk van a gázgrillek használata területén, annál több okunk van arra, hogy beszerezzünk egyet. Egy ilyen döntés alapjában változtatja meg a családi menüt, s ezen kívül kellemes meglepetésekkel szolgálhat a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek. A gyártók szállítható és nem szállítható gázgrill típusokat kínálnak. Attól függően, hogy mire szeretnénk használni, kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelő típust, a maga funkcióival és lehetőségeivel.

Pulykamell steak grillen cherry-s szósszal

Hozzávalók:

  • pulykamell steak – 4 db
  • növényi olaj – 3 evőkanál
  • fehérbor ecet – 1 teáskanál
  • szárított oregánó – ½ teáskanál
  • nagyszemcsés só – ½ teáskanál
  • őrölt fekete bors – ¼ teáskanál
  • majonéz – 200 ml
  • száraz fehérbor – 3 evőkanál
  • zöldhagyma
  • cherry por – ½ teáskanál
  • sült mandula – 4 teáskanál

Elkészítés:

Vegyünk a kezünkbe 4 lehűtött pulykamellet steaket. Rakjuk a steakeket egyesével egy bezárható műanyag zacskóba, adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat, 1 teáskanál fehérbor ecetet, ½ teáskanál szárított oregánót, ½ teáskanál nagyszemcsés sót és végül ¼ teáskanál frissen őrölt fekete borsot. Amennyire csak tudjuk, nyomjuk ki a zacskóból a felesleges levegőt, majd zárjuk be. Alaposan keverjük össze a steakeket a zacskóban úgy, hogy a keletkezett lé teljesen elfedje azokat. Ezt követően hagyjuk állni szobahőmérsékleten 10–15 percig. Készítsük elő a grillt 175–230°С-ra és körülbelül 10–15 percet hagyjunk arra, hogy felmelegedhessen. Készítsük el a szószt. Egy elég mély edényben keverjünk össze 100 ml majonézt, 3 evőkanál száraz fehérbort, 4 evőkanál zöldhagymát (csak a hagymaszárak zöldjét tegyük bele), ½ teáskanál cherry port és ¼ teáskanál fekete borsot. Végül készítsük el azt a keveréket, amit az egész tetejére fogunk szórni. Aprítsuk fel a mandulát és vágjuk fel karikákra a zöldhagymát (ez alkalommal is csak a hagymaszárak zöldjét). Vegyük elő a húst a zacskóból és süssük 175–230°С-on 6–8 percig, miközben egyszer megfordítjuk. Majd vegyük le a steakeket a rácsról, szórjuk meg mandulával és zöldhagymával, végezetül tálaljuk a szósszal együtt. A steakek ízvilágához kiválóan passzol majd a koktélparadicsom, amit egyenesen a tálalóedényre is rátehetünk.

Forrás: www.whogrill.ru ; www.kuhart.com ; www.passion.ru ; www.lifehacker.ru ; www.top-shop.ru ; www.predmeti.ru ; 
www.kp.ru ; www.wedding.ua ; www.grill-bbq.ru 

Képek forrása: www.pixabay.com ; www.narod-sovet.ru ; www.archiexpo.com.ru ; www.solis-bt.ru ; www.nosalty.hu ; 
www.proaktivdirekt.com ; www.lilafuge.hu ; www.csaladivilag.hu 
Vissza